Интервюирайки шестима членове на вътрешния кръг на президента Владимир Путин

...
 Интервюирайки шестима членове на вътрешния кръг на президента Владимир Путин
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Путин си мисли, че е Петър I, а обкръжението му се страхува да му каже истината

 Интервюирайки шестима членове на вътрешния кръг на президента Владимир Путин (и шестимата са поискали от изданието да останат анонимни), вестникът рисува картина на това по какъв начин са взети решенията по въпроси като анексирането на Крим и нахлуването в Украйна.

 

По-специално FT написа, че решението за започване на " специфичната военна интервенция " е взето от толкоз стеснен кръг, че високопоставени чиновници в Кремъл, членове на кабинета и бизнес елити, изправени пред обстоятелството, че нашествието е почнала, не са могли да повярват какво се случва.

 

Един от събеседниците на FT е споделил на изданието, че когато сюрпризираните олигарси са се обърнали към външния министър Сергей Лавров за обяснение (който самият е научил за войната няколко часа преди началото й), той е дал отговор: " Той (Путин) има трима съветници - Иван Грозни, Петър I и Екатерина Велика ".

 

" Той [Путин] в действителност има вяра във всичко, което приказва за сакралността и Петър I. Той счита, че ще остане в историята като Петър I ", сподели един някогашен почитан чиновник на Кремъл пред FT.

 

Путин непрестанно се пробва да оправдае решението си да нахлуе, споделят източниците, убеждавайки себе си и хората към него, че не е имал избор.

" Той споделя на обкръжението си, че, " бяхме изцяло неподготвени (за война), в армията царува безпорядък, промишлеността е в крах, но е по-добре да го разберем по този метод, а не когато НАТО ни завладее ", споделя събеседник на вестника.

 

Източници на FT са съгласни с обстоятелството, че след експлоадирането на войната съветският президент се е оказал още по-изолиран от своите подчинени, в сравнение с преди.

" Сталин беше изверг, само че беше добър властник, тъй като за него беше безусловно невероятно да бъде измамен. А на Путин никой не може да му каже истината ", изяснява различен източник. " Човек, който не има вяра на никого, стартира да разчита на мнението на доста стеснен кръг от хора, които го лъжат. "

 

В тази връзка някогашен почитан чиновник на Кремъл разказа как Путин е повярвал на Виктор Медведчук, че Украйна е подготвена да падне в обятията на Русия.

 

" Ако Медведчук споделя, че вали, по-добре е да го видите сами - през прозореца ще има слънце. Има резултати от изследването, има специфични служби - по какъв начин може да се направи нещо съществено въз основа на казаното от Медведчук ", недоумява източникът на FT.

 

Прогнозите на Медведчук обаче бяха доказани и от ФСБ, което убеди Путин в обезпечена победа. Освен това, припомнят източниците, големи суми, платени на някои украински политици на власт, трябваше да обезпечат триумф.

 

В обкръжението на Путин са правени опити да го разубедят, споделят източниците. Така да вземем за пример на съвещание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията Николай Патрушев е помолил президента да не бърза.

 

" Той знаеше в какво плачевно положение се намира армията и се опита да го показа на Путин. Но Путин беше прекомерно самонадеян. Той знае по-добре от съветниците си, тъкмо както Хитлер знаеше всичко по-добре от своите генерали ", сподели източник, осведомен със обстановката в описвания интервал.

 

Що се отнася до вероятното потребление на нуклеарно оръжие във войната с Украйна, Путин към този момент е отхвърлил тази алтернатива, настояват двама близки до президента източници. Според тях той осъзнава, че даже лимитираното тактическо потребление няма да е от изгода за Русия в тази война и радиоактивният облак ще се придвижи на съветска територия.

 

В същото време той е безусловно подготвен за продължителна война, вярвайки, че страната ще откри способи да устои на икономическия напън.

 

Той към този момент разбираше, че е невероятно да продължи да приказва за това, че войната няма да засегне по-голямата част от съветското население. Това беше задоволително в първите месеци след нашествието, когато животът на болшинството в действителност продължаваше да тече по нормалния метод.

 

Сега той избра друга изразителност - големи думи за готовност на силите и нужда от общо единение пред опасността.

 

Фактът обаче, че управляващите не бяха сигурни в способността си да изпълнят стадиона за вчерашния родолюбив концерт на " Лужники " и събраха десетки хиляди посредством заплащания в брой или закани, допуска, че новата изразителност не работи изключително на руснаците, написа " Файненшъл таймс "

 

Когато реши да анексира Крим през 2014 година, Путин даже не осведоми личния си Съвет за сигурност, напомня един от чиновниците, близки до президента по това време.

 

Съветници са се пробвали да го разубедят да изпрати войски в Крим, споделя източникът, само че Путин безусловно сподели: " Това е исторически миг. Ако не сте съгласни с това, можете да напуснете. "

 

Много от обкръжението му напомнят, че слабата реакция на Запада, изплашен от по-нататъшна ескалация и спиране на икономическите връзки с Русия, най-сетне е уверила Путин, че решението му за Крим е вярно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР